Tillsammans kan vi göra skillnad

År 2012 anordnades nya UngaVuxna-dagarna av två personer med anknytning till Psykoterapiinstitutet: Andreas Murray och Maria Edlund.

I grunden är det samma frågeställningar som är i fokus som när UngaVuxna-dagarna startades för över 25 år sedan: Utvecklingen av tillit, förståelsen av ångestens grund, oönskade känslor inom oss och bearbetningen av dessa.

Vi som arbetar med barn och unga bör se som vår viktigaste uppgift, att utveckla vår medmänsklighet och vårt kritiska tänkande i tjänst för de unga, och därmed för oss själva. Om vi lyckas ge tillbaka något av detta till de som behöver vår hjälp, då har vi lyckats.

UngaVuxna-dagarna 2023

Föreläsningar

Skamfilad - om skammens många ansikten

Göran Larsson präst och leg. psykoterapeut föreläser om skammen som tär på livskänslan, självkänslan och medkänslan och denna känsla som nästan alla känner till, men nästan ingen vill tala om. Men ju mindre vi vet om skammen desto större makt får den i våra liv.

Se föreläsningen på UR Play

Behandling av trauma hos barn och ungdomar

Poa Samuelberg leg. psykolog och leg. psykoterapeut föreläser om hur barn som utsätts för våld riskerar allvarliga långvariga psykiska och fysiska skador, vilket kan påverka deras skolgång, sociala relationer och deras framtida livssituation. Hon diskuterar även hjälpen som finns för barn och unga som lider av posttraumatisk stress (PTSD).

Se föreläsningen på UR Play

Olyckliga i paradiset

Christian Rück, professor i psykiatri vid Karolinska Institutet föreläser om vad som egentligen är sjukt och vad som är friskt? Det psykiska lidandet har alltid funnits, men idag klassas det som psykiatriska diagnoser. När diagnosgränserna vidgas, ökar antalet som betraktas som sjuka. Han konfronterar begreppet “psykisk ohälsa” och anser att det är onormalt att inte uppleva någon form av psykiskt lidande.

Se föreläsning på UR Play

Flickor och kvinnor med autism och adhd

Maria Bühler, leg psykolog och specialist inom neuropsykologi föreläser om hur många flickor och kvinnor med autism eller ADHD som inte får rätt diagnos eller stöd under sin uppväxt, och hur dem oftast visar andra symptom än de stereotypiska, och tenderar att dölja sina svårigheter mer än pojkar.

Se föreläsningen på UR Play

Anknytning i relationer - förstå och förändra dina mönster

Camilla von Below leg. psykolog, leg. psykoterapeut och forskare föreläsar om anknytningsteorin, de mönster vi som utvecklar i relation till våra föräldrar eller andra vuxna. Hon beskriver mer om ambivalent anknytning, undvikande anknytning och desorganiserad anknytning.

Se föreläsningen på UR Play

Panelsamtal

Existentiella perspektiv på psykisk hälsa

Hur viktigt är det för unga att kunna tala om sitt inre liv utan att det psykiatriska språket tar över? Och vilka är möjligheterna? Dessa frågor diskuteras i denna diskussion med:

Göran Larsson, präst och leg. psykoterapeut | Sofia Åkerman, sjuksköterska och jurist | Ann Lagerström, existentiell samtalsledare, föreläsare och journalist | Mikael Cleryd, leg. psykolog och leg. psykoterapeut.

Se diskussionen på UR Play

Lidande - normalt eller sjukt?

Är det vårdens uppgift att avlägsna lidande? Eller bör det bli mer accepterat att lida? När bör personal i vården fokusera på diagnosen och när bör de försöka möta hela människan? Dessa frågor diskuteras i denna diskussion med:

Christian Rück, professor i psykiatri | Ullakarin Nyberg, överläkare i psykiatri och suicidforskare | Poa Samuelberg, leg. psykolog och leg. psykoterapeut | Göran Larsson, präst och leg. psykoterapeut.

Se diskussionen på UR Play

Blir du ledsen om jag dör?

Nicolas Lunabba, författare av “Blir du ledsen om jag dör?” och verksamhetsansvarig över Helamalmö berättar om hur han överskred en inre gräns när han tog sig an pojken Elijah.

Se samtalet på UR Play

Samhällsstrukturen och den psykiska hälsan

Vilka hinder står i vägen för ett samhälle som bättre erbjuder stöd och snabbare kan reagera på missförhållanden? Dessa frågor diskuteras i denna diskussion med: 

Håkan Järvå, leg. psykolog | Clarence Crafoord, psykiater, psykoanalytiker och författare | Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig över Helamalmö | Michael Tärnfalk, socionom och forskare i socialt arbete.

Se diskussionen på UR Play

Kärlek för unga - vilken väg ska vi gå?

Vilka möjligheter har vuxna att bidra till ungas psykisk välmående? Vad betyder det att fokusera på det friska? Dessa frågor diskuteras i denna diskussion med:

Karin Schultz, generalsekreterare Mind | Görel Fred, socionom och leg. psykoterapeut | Annso Blixt, grundare Tilia | Camilla von Below, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och forskare | Nicolas Lunabba, författare och verksamhetsledare för Helamalmö | Maria Edlund,  leg. psykoterapeut, VD Krica och Högskolan Sapu och Ungavuxna.

Se diskussionen på UR Play